Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Onderwijs en Onderzoek / Schiedamse Sigourney van der Linden schrijft boek over misbruik tijdens jeugd

Schiedamse Sigourney van der Linden schrijft boek over misbruik tijdens jeugd

Sharing is caring

Auteur Sigourney van der Linden uit Schiedam lanceert 25 mei haar boek ‘Drie tegen ‘Het’ – Een ongedeeld geheim’. Hierin deelt ze haar verhaal en dat van haar twee zussen, nadat ze jarenlang in stilte leden onder het misbruik van hun stiefvader. Sigourney schreef over haar ervaringen in de hoop anderen te steunen en bewustwording te creëren. Het Centrum Seksueel Geweld is aanwezig bij de lancering in Boekhandel Post Scriptum in Schiedam om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Ruim twintig jaar geleden vond binnen een Schiedams gezin een langdurig drama plaats. Het gezin bestond uit moeder, haar drie dochters en stiefvader. De zussen waren in eerste instantie dol op hun hem. Hij bleek echter een man met twee gezichten: hulpvaardig en attent voor de buitenwereld, gevoelloos en egocentrisch binnenshuis. De stiefvader misbruikte hen alle drie gedurende een periode van meer dan vijf jaar, in hun tienerperiode.

De zussen zwegen door angst en schaamte, totdat een van hen bij de psycholoog haar verhaal durfde te delen. Toen kwam de bal aan het rollen en bleek tot haar verbijstering dat haar twee zussen hetzelfde hadden meegemaakt. Sigourney van der Linden schrijft als middelste zus over deze afschuwelijke ervaringen in haar boek ‘Drie tegen ‘Het’ – Een ongedeeld geheim’. Een boek over eenzaamheid, angst en littekens maar ook over heling en veerkracht door onderlinge steun.

In 2022 werd de stiefvader veroordeeld tot zes jaar celstraf. De vraag die dit pijnlijke verhaal oproept is altijd: hoe is het mogelijk dat misbruik niet werd gezien of geuit? De moeder zegt niets te hebben gemerkt. Nadat een moment van misbruik bijna door haar werd ontdekt, stopte het. Omdat de zussen zoveel angst voelden richting de stiefvader én vanuit loyaliteit richting de moeder om het nieuwe samengestelde gezin niet kapot te willen maken, zwegen ze lang. Te lang.
 

Gevolgen

Het seksueel misbruik bleef zo jarenlang onontdekt. Pas nadat de zussen drie jaar geleden alle drie hulpverleners bezochten voor verschillende klachten, barstte de bom. Bij een van die sessies kwam het misbruik naar boven. De psycholoog adviseerde om de ervaring te delen met de zussen. Toen bleek dat niet alleen zij, maar alle drie de zussen slachtoffer waren geweest. “We gebruiken nu het woord ‘Het’ als we over hem spreken”, zegt Sigourney. “En dan staat ‘Het’ voor Het kwaad, Het monster, Het beest.”

Zelfs na de openbaring van het leed, vonden de zussen het lastig om aangifte te doen. “Het is zo pijnlijk om dit onder ogen te zien. Ook vonden we het naar voor mijn moeder, die op het moment van vertellen nog steeds met hem samen was, waarna de scheiding kort daarna werd aangevraagd”, vertelt Sigourney. “Achteraf ben ik zo blij dat onze partners – die ook van niets wisten – ons steunden om de aangifte wel te doen.” In de slachtofferverklaring van een van de zussen klonk dit nadrukkelijk door. “Ik hoop dat jij je nu een klein beetje net zo eenzaam voelt als ik al die jaren heb gedaan.”
 

Boek

Een jaar geleden kwam bij Sigourney het besef dat ze iets wilde doen met deze levensveranderende ervaringen. Met toestemming van haar zussen schreef ze het boek ‘Drie tegen ‘Het’ – Een ongedeeld geheim’. “Het doel van het schrijven van dit boek is voor mij vooral om meisjes en vrouwen te helpen die dit meemaken. Om te laten zien dat de confrontatie met de onterechte pijn van schuld, schaamte en loyaliteit voor een gedeelte te helen zijn. Al is niet mijn hele familie blij met dit boek, de band met mijn zussen is sterker dan ooit.” Sigourney schrijft dan ook op de achterflap: ‘De littekens schuren, maar de onderlinge steun biedt ons veerkracht. Samen slagen we erin om ons verdriet te doen verdampen, langzaam maar gestaag, als water in zonlicht.’

Auteur Sigourney van der Linden (33) is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze woont in Schiedam, werkt en houdt van het drukke gezinsleven en creatief bezig zijn. Ze had altijd de droom om een kinderboek te schrijven. Dat haar boek nu over haar gekwetste kinderjaren gaat, is wrang. Toch is ze er heel trots op dat ze dit proces is aangegaan én heeft afgemaakt met haar ADHD. ‘Drie tegen ‘Het’ is haar eerste boek en te vinden op drietegenhet.nl.